Qraia CRM

Relaties opbouwen

Het opbouwen van een relatie en deze daarna goed onderhouden is een baan. Daarom hebben grote bedrijven ook grote teams van relatiemanagers in dienst die zich hier fulltime mee bezig houden. De relaties up to date houden van de laatste ontwikkelingen van het product, kijken of alles naar wens verloopt. Misschien zijn er wel nieuwe kansen. En wat hebben we ook al weer 2 jaar geleden besproken over die nieuwe mogelijkheid die zich aan zou dienen?

Relatie opbouwen

Deze relatiemanagers zorgen ervoor dat er, de naam zegt het al, een goede relatie wordt opgebouwd met de klant. Je hebt geen prive of zakelijke relatie opgebouwd na 1 telefoon gesprek of een keer koffie drinken. Dat kost tijd, je moet de ander vertrouwen en je moet laten zien dat je elkaar begrijpt.

Daarvoor is het handig om zaken goed bij te houden en te noteren. Of het nu gaat om de verjaardag van de partner van de relatie, hoe zij graag de koffie drinkt, of welke afspraken er besproken zijn, opschrijven en noteren is gewoon heel slim. Niemand kan namelijk alle details goed houden.

Helemaal als je samen moet werken is het essentieel dat er goed genoteerd wordt hoe het met de relatie gaat. Zijn er verbeter punten vanuit de organisatie? Is er misschien iets dat je moet doorspelen aan je collega die het werk uit voert? Of zijn er juist nieuwe kansen, waar je binnenkort over kan praten?

Dat zijn allemaal zaken die je natuurlijk kan onthouden, maar als je tientallen gesprekken per week voert, dan is dat natuurlijk ondoenlijk. En dan wordt het al snel een een onoverzichtelijke brei van data waar je nooit meer iets in terug kan vinden.

Vriendschappen en familie relaties

Met een paar personen, zoals vrienden en familie, lukt het vaak wel om de belangrijke dingen te onthouden. Al hoe wel, die verjaardag van je tante of de trouwdag van je ouders, waren ze nu in 1982 of 1983 getrouwd? Dat schrijf je op op de kalender zodat je het niet vergeet. Zodat je op tijd even een berichtje of een kaartje kan sturen. Of misschien wel een verrassing voor die speciale trouwdag kan organiseren. Je weet dat dat gewaardeerd wordt.

Relaties ontstaan niet van zelf. Alleen je ouders en familie kan je niet kiezen, maar je kan wel kiezen hoe je er mee om gaat. Wees lief voor elkaar, daar heb je geen notitie boekje voor nodig. Onthoud wat de ander belangrijk vindt, of juist niet kan verdragen. Omdat je als familie, of in ieder geval gezin, elkaar veel ziet, zal je dat wel weten. Ook van naaste vrienden zal je het wel weten, alhoewel je er verstelt van zal staan wat je helaas niet weet.

Zakelijke relaties

Deze werken net even anders dan je prive relaties. En deze zal je dus ook op een andere manier moeten onderhouden. En opbouwen, want daar begint het natuurlijk mee.

Professioneler. Serieuzer. Maar ook afstandelijker. En meer op de lange termijn gericht. Vaak zie je veel van deze relaties niet wekelijks, je hebt namelijk veel relaties te onderhouden en nieuwe relaties te maken.

Hoe kan je dat dan toch efficient doen? Hoe weet je wat je de vorige keer besproken hebt? Je raadt het al, daar heb je een simpel CRM systeem voor. Daar kan je eenvoudig bijhouden wat je besproken hebt, al zijn dat maar de highlights van een gesprek. Zodat je de volgende keer heel makkelijk kan terug vinden wat je de vorige keer, of twee jaar geleden, besproken hebt.

Dan maak je een goede indruk!

Dit is uiteraard een heel simpel beeld van het opbouwen van een relatie, het gebruik van de juiste tools is er puur ter ondersteuning, om het jouw net iets makkelijker te maken.

Subscribe to Our Newsletter


Recent Posts

Scroll to Top