Aantal zzp’ers stijgt, alweer

De overheid is er niet blij mee. Dat het aantal zzp’ers zo hard groeit als het de laatste jaren doet. Wat wil de overheid dan wel? En hoe gaan ze dat bereiken? Wij gaan er naar kijken. Maar eerst even terug kijken, waar kom deze trend vandaan, en hoe ziet deze er uit?

Voor het begin van de corona crisis waren er rond de 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Dit aantal tijdens de onzekerheid van de crisis en het sluiten van vele sectoren omhoog geschoten met bijna een kwart, naar maar liefst 1,24 miljoen zelfstandigen.

Een betere balans tussen werk en privé, minder werkdruk en hogere tarieven zijn de reden voor veel mensen om als zelfstandigen aan de slag gegaan. En dat is niet onbegrijpelijk als je hoort dat vooral in de zorg, waar de druk torenhoog is, veel mensen overstappen naar werken als zzp’er.

Er zijn in onze ogen verschillende groepen, of misschien beter, verschillende reden om als zzp’er te gaan werken. De redenen die vaak genoemd worden zijn in 3 categorieën op te delen.

  1. Fiscale redenen
  2. Vrijheid
  3. Verplicht

Fiscale redenen

Je krijgt meer geld overgemaakt en hebt minder verplichte lasten die worden ingehouden. Zeker voor studenten is het een makkelijke keuze, zij zien het vaak als meer geld verdienen voor hetzelfde werk. De nadelen worden dan maar even vergeten of voor lief genomen. Zoals zelf voor je pensioen moeten zorgen en verzekeringen regelen.

Veel medewerkers in de zorg kiezen er voor om als zzp’er verder te gaan. Zo kunnen ze zelf hun tarief bepalen, en vaak ook nog eens flink verhogen. De zorgverleners hebben niet zoveel keus, want ze hebben al te weinig medewerkers.

Of de bank medewerker die ooit vertelde na 7 jaar (!) als zzp’er bij de ABN gewerkt te hebben nu al weer 3 jaar bij de ING zat. Daar zakt mijn broek van af…

Verplicht

Dit heeft ons altijd verbaasd. Hoe kan het zo zijn, dat een grote werkgever, medewerkers kan verplichten om als zelfstandige verder te gaan voor hetzelfde werk? En dat met instemming van de Belastingdienst? Dat is toch onbegrijpelijk?

De rechter is het daar nu ook mee eens. Kijk maar naar de uitspraak
van de hoge raad over Delivero. Want laten we eerlijk zijn, hoe “zelfstandig” ben je als je in een jasje van het bedrijf, alleen voor dat bedrijf, bestellingen van dat ene bedrijf bezorgt? En onderhandelen over je tarief? Vergeet het maar! Het wordt afwachten wat de impact hiervan is op andere bedrijfstakken.

Vrijheid

Zelf kiezen voor welke opdrachtgevers je werkt, welke klussen je wel en niet doet en zelf je dagen in richten. Dat is waar zelfstandigheid toch om gaat? Zoals de zorg medewerkers die zegt dat ze voor vrijheid en afwisseling kiest ipv altijd op dezelfde plek te werken. Of de marketeer die een waaier aan klanten heeft en het niet uitmaakt of zij overdag of nachts werkt, en of dat in Utrecht of in Sydney is.

Dat is een mooie vorm van genieten van de vrijheid van het ondernemerschap.

Iedereen mag zelf kiezen of hij of zij voor zichzelf werkt, maar dan hopelijk wel voor de juiste redenen.